V Konvičce se kuchtilo a bylo to skvělé
Workshop Zdravý životní styl a stravování dětí od ranného věku s Petrou Henychovou byl jedním slovem nářez v tom dobrém slova smyslu. Bylo nás tolik, a přesto šlo všechno hladce. Maminky, taťkové a babičky vařili s dětmi a děti kuchtily s babičkami, mamkami a tatínky. A tak to má být. Spolupráce, které jsme se také v rámci worshopu také učili.
A co jsme společně uvařili? Celkem 3 velmi chutné a rychlé pomazánky a jeden neméně skvělý dezert. Vše se dalo hravě zvládnou i s dětmi a dohromady to nezabralo snad ani 15 minut. Pak jsme vše hezky naservírovali, odprezentovali a pustili se do degustování. Skvělé bylo slyšet slova překvapení a to, že pomazánky i dezert byly opravdu chutnaly nejen dospělým, ale zejména dětem. Že tuňák, se kterým děti občas mívají problémy nebyl v pomazánce ani cítit a třeba i to, že pomazánka z pórku vůbec neštípala. A to je asi ta nejlepší vizitka.
Pokud vás zajímají recepty, nejsou tajné a Petra Henychová nám je velmi ochotně zaslala. Děkujeme.
Bulgur/jáhly s ovocem a jogurtem
Suroviny:
250 g celozrnného uvařeného bulguru nebo jáhel
2 zralé banány
300 g kvalitního bílého jogurtu
½ lžičky skořice
3 jablka nebo jiné sezónní ovoce
může a nemusí být lžíce medu
Příprava: Bulgur nasypeme do mísy, na malé kousky nakrájíme banány, nasypeme k bulguru, přidáme skořici, jogurt a jemně promícháme. Jablka si nastrouháme nahrubo na struhadle a přidáme je k bulguru s jogurtem a banánem a opět promícháme. Pokud použijeme jiný druh ovoce než jablko, můžeme ho nakrájet na menší kousky.
Pórková pomazánka se slunečnicovými semínky
Suroviny:
200 -250 g Lučiny
1/2 ze světlé části pórku a 1/2 ze zelené části pórku
1/2 kapie
hrst slunečnicových semínek
Příprava: Lučinu si vyklopíme do misky a nachystáme si zeleninu. Papriku i pórek řádně omyjeme a nakrájíme. Papriku krájíme na malé kostičky, pórek na tenká kolečka, která ještě rozdělíme na půlku nebo čtvrtku. Vmícháme do Lučiny, nesolíme, protože je již slaná a přidáme hrst slunečnicových semínek. Pomazánku mažeme na kvalitní chléb a každou porci ozdobíme ještě kouskem papriky a pórku, posypeme navrch trochou slunečnicových semínek.
Tuňáková pomazánka s řepou
Suroviny:
2 balení Jaroměřického pomazánkového másla po 150 g
1 středně velká červená řepa syrová
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – 180 – 200 g
2 jarní cibule
špetka soli
Příprava: Z tuňáka v plechovce vylijeme tekutinu a pořádně z něj vodu odstředíme. Dáme jej do misky a nastrouháme do ní syrovou oloupanou řepu. Přidáme pomazánkové máslo, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, lehce osolíme a vše dobře promícháme.
Pomazánka z avokáda a Fénixu
Suroviny:
1 ks zralého avokáda
1 ks Jaroměřický Fénix – čerstvý sýr
1 ks červené cibule
1 ks rajčete
Citron, sůl, pepř, koriandr
Zralé avokádo podélně rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme krémovou dužinu. V míse ji důkladně pomačkáme vidličkou, případně použijeme mixér. Přidáme na drobno nakrájenou cibulku a rajče, dochutíme šťávou z půlky citronu nebo limety, nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem, solí a pepřem. Vše důkladně promícháme a podáváme na kvalitním chlebu s čerstvou zeleninou.